Langsung ke konten utama

Resep untuk Kue jipang dari nasi sisa

Kue jipang dari nasi sisa . Kue jipang dari nasi sisa Imas Siti Sarah. Masukkan ke wajan agak besar gula+air+garam aduk. Cara Membuat Jipang Dari Nasi Sisa. Membuat resep adalah cara memasak makanan lauk minuman dan kue kering maupun basah. Yang akan Anda perlukan. nasi kering atau karak. gula pasir. Selalu Dan selalu pengin ngemil, Dari pada sisa nasi yang dijemur mubadzir, mending eksekusi jadi cemilan aja. Berikan kaldu bubuk ke dalamnya, aduk merata. Panaskan minyak di atas wajan dahulu. Goreng bakwan nasi sampai matang, lalu sajikan. Nah, itulah beberapa resep olahan nasi sisa semalam yang praktis, tapi rasanya tetap enak. Jadi gak buang-buang nasi lagi, deh! Nasi juga selalu dihidangkan dengan fresh. Tapi pasti banyak di antara kamu yang kelebihan saat memasak nasi sehingga tak habis dimakan. Selalu Dan selalu pengin ngemil, Dari pada sisa nasi yang dijemur mubadzir, mending eksekusi jadi cemilan aja. Berikan kaldu bubuk ke dalamnya, aduk merata. Panask...

Cara Bikin Kek batik

Kek batik. Batik cake (Malay: Kek batik) is a type of Malaysian fridge cake dessert inspired by the tiffin, brought in the country by the British during the colonial era, and adapted with Malaysian ingredients. Ever since I was young, kek batik has been one of my favorite chocolate desserts to make. It's super-rich with chocolate, a perfect dessert for a chocolate lover like me. This quick and easy recipe won't let you down. In Malaysia it's called batik cake due to it having Batik-like patterns from the crushed biscuits. No to be confused with Sarawak's batik cake which is colourful. This batik cake is made with chocolate fudge and tea biscuits such as Marie Biscuits or Petit Beurre (French butter biscuit). Kalau sebut resepi kek batik, susah saya nak jumpa yang betul-betul kena pada selera tekak ni. Kek batik merupakan salah satu antara kek yang paling banyak menarik hati masyarakat Malaysia. Banyak ibu yang selalu mendapat permintaan daripada anak-anak di rumah untuk membuat kek batik. Bagaimana tidak, kek batik mempunyai rasa yang unik dan menarik. Kek Batik merupakan juadah pemanis mulut yang amat popular di Malaysia. Rasanya penuh dengan coklat dicampur pula rasa lemak daripada biskut, pastinya menimbulkan kombinasi yang amat menarik untuk dimakan.

Kek batik No to be confused with Sarawak's batik cake which is colourful. This batik cake is made with chocolate fudge and tea biscuits such as Marie Biscuits or Petit Beurre (French butter biscuit). Kalau sebut resepi kek batik, susah saya nak jumpa yang betul-betul kena pada selera tekak ni. Pada artikel kali ini ane akan {menulis|berbagi| tentang Kek batik , cara bikinnya mudah karena cuma butuh 4 bahan dan 3 langkah saja.

Bahan untuk Kek batik

  1. 2 cawan - milo.
  2. 100 g - cup Butter.
  3. 1 bungkus - biskut merry.
  4. 1/2 cawan - susu pekat.

Kek batik merupakan salah satu antara kek yang paling banyak menarik hati masyarakat Malaysia. Banyak ibu yang selalu mendapat permintaan daripada anak-anak di rumah untuk membuat kek batik. Bagaimana tidak, kek batik mempunyai rasa yang unik dan menarik. Kek Batik merupakan juadah pemanis mulut yang amat popular di Malaysia.

Kek batik

  1. Panas kan butter smpai mencair.
  2. Lalu masukan susu pekat, aduk2 sebentar, lalu masukan milo, aduk rata smpai mendidih, dgn api yg sangat pelahan..
  3. Lalu masukan biskut merry, aduk rata, hingga tercampur semua bahan, matikan api, lalu sejukan sebntar, dan masukan biskut kedalam bekas yg dialas plastik, agar mudah angkat keknya. Setelah itu masukan kedlam kulkas selama 5 jam..

Rasanya penuh dengan coklat dicampur pula rasa lemak daripada biskut, pastinya menimbulkan kombinasi yang amat menarik untuk dimakan. Cara pembuatannya tidaklah susah walaubagaimanapun, ianya perlulah dihasilkan dengan cermat. Kek Batik Vico ni adalah salah satu kek yang popular di Brunei. Ada juga yang panggil kek batik Brunei sebab kek ni lebih kurang macam kek batik kat Malaysia juga. Cuma bezanya ia menggunakan vico sebagai ganti kepada milo dan juga ada tambahan nestum dan horlick untuk menyedapkan lagi rasa kek ini. Itulah resep Kek batik serta juga bahan dan cara bikinnya. Semoga bermanfaat. Batik cake (Malay: Kek batik) is a type of Malaysian fridge cake dessert inspired by the tiffin, brought in the country by the British during the colonial era, and adapted with Malaysian ingredients. Ever since I was young, kek batik has been one of my favorite chocolate desserts to make. It's super-rich with chocolate, a perfect dessert for a chocolate lover like me. This quick and easy recipe won't let you down. In Malaysia it's called batik cake due to it having Batik-like patterns from the crushed biscuits. No to be confused with Sarawak's batik cake which is colourful. This batik cake is made with chocolate fudge and tea biscuits such as Marie Biscuits or Petit Beurre (French butter biscuit). Kalau sebut resepi kek batik, susah saya nak jumpa yang betul-betul kena pada selera tekak ni. Kek batik merupakan salah satu antara kek yang paling banyak menarik hati masyarakat Malaysia. Banyak ibu yang selalu mendapat permintaan daripada anak-anak di rumah untuk membuat kek batik. Bagaimana tidak, kek batik mempunyai rasa yang unik dan menarik. Kek Batik merupakan juadah pemanis mulut yang amat popular di Malaysia. Rasanya penuh dengan coklat dicampur pula rasa lemak daripada biskut, pastinya menimbulkan kombinasi yang amat menarik untuk dimakan.

Komentar